Wpływ codziennego picia piwa na trzustkę

Piwo

Alkohol jest związany z wieloma chorobami, w tym z zapaleniem trzustki. Chociaż nie powoduje bezpośrednio zapalenia trzustki, duże spożycie alkoholu może mieć wpływ na układ odpornościowy, trzustkę i mózg. To sprawia, że trzustka staje się bardziej podatna na rozwój choroby. Piwo jest rodzajem alkoholu, który bezpośrednio oddziałuje na trzustkę. Dlatego codzienne spożywanie piwa może powodować zapalenie trzustki.

Aktywowane komórki gwiaździste trzustki

Napoje alkoholowe, takie jak piwo, wpływają na wydzielanie trzustkowe inaczej niż czysty etanol. W tym artykule omówimy wpływ piwa na wydzielanie enzymów trzustkowych in vitro i in vivo. Omówimy też pokrótce związek między piwem a zapaleniem trzustki oraz potencjał składników piwa bezalkoholowego w zapobieganiu nowotworom. Zanim jednak omówimy wpływ alkoholu na wydzielanie trzustkowe, ważne jest, by zrozumieć wpływ piwa na funkcjonowanie trzustki.

Ostatnie badania wykazały, że codzienne spożywanie piwa może powodować zmiany w wydzielaniu trzustkowym, w tym uwalnianie amylazy. Wywołane przez piwo uwalnianie amylazy w warunkach in vitro było powtarzalne, a pomiary dehydrogenazy mleczanowej wykazały, że uwalnianie amylazy nie było wynikiem uszkodzenia błony komórkowej. Aktywacja fosfolipazy C i wiązanie IP3 z jej receptorem to prawdopodobne mechanizmy uwalniania amylazy wywołanego przez piwo.

Mechanizmy szkodliwego wpływu etanolu na trzustkę

Etanol nie powoduje bezpośrednio zapalenia trzustki, ale uwrażliwia trzustkę na szkodliwe bodźce i fizjologicznych agonistów. Te efekty uwrażliwiające mogą prowadzić do reakcji zapalnych, w których pośredniczy aktywacja czynników prozapalnych. Te mechanizmy mogą ostatecznie doprowadzić do powstania nowych celów terapeutycznych w zapaleniu trzustki wywołanym przez etanol.

Etanol powoduje również przejście od apoptozy do nekrozy, czyli śmierci komórek. Zmiana ta odbywa się za pomocą kilku różnych mechanizmów. W szczególności etanol aktywuje receptory trisfosforanu inozytolu w retikulum endoplazmatycznym, co powoduje uwalnianie wapnia do cytozolu. Ten trwały wzrost wapnia w cytozolu powoduje depolaryzację mitochondriów i utratę ATP, co prowadzi do martwicy.

Wyniki badań wskazują na rolę nadużywania alkoholu w wywoływaniu zarówno ostrego, jak i przewlekłego zapalenia trzustki. Nadużywanie alkoholu jest częstym czynnikiem powodującym zarówno ostre, jak i przewlekłe zapalenie trzustki. Przewlekłe zapalenie trzustki jest wynikiem powtarzającego się, wywołanego przez alkohol ostrego martwiczego zapalenia trzustki, ale nie u wszystkich osób nadużywających alkoholu dochodzi do klinicznego zapalenia trzustki. Efekty te są prawdopodobnie spowodowane toksycznymi produktami ubocznymi metabolizmu etanolu.

Czytaj również:   Jak działa nalewak do piwa

Nieoksydacyjne szlaki w tkance trzustkowej

Istnieje wiele czynników, które wpływają na metabolizm alkoholu. W szczególności geny odpowiedzialne za modyfikację enzymów, które zmieniają etanol w cukry, różnią się u poszczególnych osób i ras, a te różnice są czynnikiem wpływającym na efekty i uzależnienie od alkoholu. Podczas gdy wątroba jest głównym organem metabolizującym etanol, trzustka również może metabolizować alkohol na drodze oksydacyjnej i nieoksydacyjnej.

Metabolizm alkoholu powoduje wytwarzanie toksycznych metabolitów w trzustce. Enzymy odpowiedzialne za ten proces metaboliczny to dehydrogenaza alkoholowa (ADH), cytochrom P4502E1 i katalaza. W badaniach na zwierzętach wykazano, że dehydrogenaza alkoholowa (ADH) jest obecna w komórkach pęcherzyków trzustkowych, a jej aktywność jest odporna na działanie specyficznego inhibitora ADH I, 4-metylopirazolu.

W badaniach na zwierzętach zmiany w ekspresji genów związanych z metabolizmem alkoholu są związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju alkoholowego zapalenia trzustki. Jednak efekty te nie są ograniczone do spożywania piwa. Zmienność genetyczna, narażenie na czynniki środowiskowe i dieta mogą również wpływać na ryzyko rozwoju alkoholowego zapalenia trzustki. W związku z tym konieczne są dalsze badania, by określić rolę polimorfizmów genetycznych w metabolizmie alkoholu.

Zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzustki

Według najnowszych badań, picie trzech lub więcej drinków dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki. Oprócz spożywania alkoholu, palenie papierosów, otyłość i choroby związane z otyłością zwiększają ryzyko zachorowania na raka trzustki. Jedynymi modyfikowalnymi czynnikami ryzyka tej choroby są palenie papierosów, picie alkoholu i otyłość. Według dr Michelle A. Anderson, docenta medycyny na Uniwersytecie Michigan, picie piwa ma większy wpływ na ryzyko zachorowania na raka trzustki niż palenie papierosów czy spożywanie alkoholu.

Chociaż badanie było ograniczone wielkością próby, związek pomiędzy spożyciem alkoholu a ryzykiem zachorowania na raka trzustki był znaczący. Ogólnie rzecz biorąc, ryzyko zachorowania na raka trzustki było o około 16% wyższe u osób, które piły co najmniej trzy drinki dziennie. Jednak spożywanie alkoholu było silniej związane z rakiem trzustki niż picie piwa czy wina. Na przykład, jeśli pijesz piwo codziennie, twoje ryzyko zachorowania na raka trzustki wynosi 1,7.

Oprócz piwa spożywamy również nie zliczoną ilość kawy. Sprawdź także wpływ kawy na trzustkę. https://kawaczyherbata.pl/kawa-a-trzustka

Podobne tematy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top