Jakie są najpopularniejsze piwa Belgijskie

Jest wiele słynnych piw z Belgii, ale jakie są te najbardziej popularne? Należą do nich Chimay red, Westmalle Tripel i La Chouffe. Poniżej znajduje się lista najlepszych belgijskich piw, w tym nasz wybór najlepszego belgijskiego czerwonego ale, XX Bitter. W nieszczególnej kolejności przejdziemy przez kilka popularnych belgijskich piw, od najbardziej znanych do najmniej popularnych.

La Chouffe

Jeśli szukasz piwa typu blond o owocowym, kwiatowym aromacie i smaku, powinieneś spróbować La Chouffe. Jest to piwo niefiltrowane i ponownie fermentowane w beczce. Jego blady, prawie klarowny kolor ma cienką warstwę lacingu i kwiatowy, bananowy charakter. Ma też przyjemny aromat i smak bananów, pieprzu, kolendry i miodu.

Browar został otwarty w 1982 roku hobbystycznie i produkuje różne piwa, w tym tradycyjne Strong Golden Ale. Nazwa piwa pochodzi od lokalnego skrzata, “chouffe”, a jego pojemność to 75cl. Etykietę zdobi charakterystyczny skrzat, od którego piwo wzięło swoją nazwę. Jeśli szukasz autentycznego belgijskiego piwa, La Chouffe jest warte spróbowania.

Westmalle Tripel

Jako jedno z najlepszych piw z Belgii Westmalle Tripel jest uwielbiane na całym świecie. Jego aromat jest owocowy, słodowy i korzenny, z nutami cytrusów, gruszki i lekkiego siana. Ma bogate, aksamitne odczucie w ustach i umiarkowanie wysokie ABV (9,5%). Musujące nasycenie dwutlenkiem węgla dodaje napojowi życia.

Jego złoty kolor i śnieżnobiała piana są uderzające. W nosie wyczuwalny jest chmiel, a na podniebieniu estry gruszki i banana. Chmiel często nie jest zbyt wyczuwalny w belgijskich piwach, ale Westmalle ma wyraźny chmielowy aromat i smak. Dowiedz się więcej o uprawie chmielu stąd: https://gardeneo.pl/uprawa-chmielu. Gorycz i słodycz piwa nie przytłaczają ust, co sprawia, że jest to świetny napój dla wielbicieli mocnych belgijskich piw.

Chimay czerwone

Jednym z najlepszych przykładów tradycyjnego belgijskiego piwa jest Chimay Red. Ten ciemny, aromatyczny napój produkuje się ze słodu, który jest mielony z jęczmienia, który został wykiełkowany i wysuszony. W browarze używa się kadzi zaciernej, w której brzeczka jest podgrzewana do różnych temperatur. Piwo jest następnie filtrowane, by usunąć resztki ziarna, które jest używane jako pierwszorzędna pasza dla bydła. Chimay produkuje też pyszny ser z krów.

Czytaj również:   Przenoszenie piwa - jak to robić?

Chimay Red ma swoje skromne początki jako piwo trapistów. Mnisi z opactwa Scourmont warzą to piwo od 1862 roku. Jest to najsłynniejsze autentyczne piwo trapistów na świecie, a cały dochód ze sprzedaży Chimay pomaga wspierać działalność charytatywną klasztoru. Browar Chimay produkuje cztery podstawowe piwa, w tym popularne Chimay Red. Są one dostępne w różnych formatach, także w większych butelkach.

XX Bitter

XX Bitter to blond bitter ale o zawartości alkoholu 6%. Jest znane ze swojego gorzkiego smaku, który zawdzięcza jasnemu słodowi pilzneńskiemu oraz kwiatom chmielu Hallertau i Brewers Gold. Często charakteryzuje się wytrawnym finiszem. Często jest produkowane z dużą zawartością chmielu. Jeśli masz ochotę na gorzkie piwo w łatwym do picia stylu, to ten napój jest dla Ciebie.

Browarnicy z Brouwerij De Ranke warzą różne style piwa. XX Bitter to popularny belgijski lager, a Brouwerij De Ranke warzy też jego chmielową wersję zwaną XXX Bitter. XXX Bitter został stworzony specjalnie na festiwal piwa Shelton Brothers. XXX Bitter można kupić w USA w butelkach o pojemności 750 ml. XXX Bitter jest też dostępny na festiwalach piwnych w Belgii.

De Ranke

Korzenne, bursztynowe piwo z browaru Huyghe w Gandawie jest jednym z najbardziej znanych piw w Belgii. Ta sieć posiada bary z piwem rzemieślniczym w całej Europie, w tym jeden w Brukseli z ponad trzema tysiącami piw do wyboru. Innym wiodącym belgijskim browarem jest De Koninck, który jest najbardziej znany ze swojego standardowego pale ale. Jest ono łatwe do picia i ma gorzki posmak, ale lepiej pić je z beczki.

Podczas gdy większość belgijskich piw jest złożona i subtelna, koniecznie trzeba spróbować dobrego golden ale z Brouwerij De Ranke. Krótki proces fermentacji i leżakowania pozwala mu zachować chmielowy aromat, który utrzymuje się jeszcze przez kilka dni po wypiciu. Jest to najlepsze piwo do picia do posiłku, bo idealnie pasuje do wielu różnych rodzajów kuchni.Podobne tematy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top