Przekąski do piwa na każdą okazję – poznaj najlepsze przepisy

przekąski do piwa

Piwo to napój, który ludzkość spożywa od tysięcy lat. Jego walory smakowe wzbogacą jednak odpowiednio dobrane przekąski. Doskonale uzupełniają one specjalne okazje, jak spotkania w gronie przyjaciół, czy wspólny wieczór filmowy – warto jednak przygotować je zupełnie bez okazji, po prostu po to, by wzbogacić swoje doznania smakowe z konsumpcji. Jakie przekąski do piwa sprawdzą się najlepiej? Mamy kilka propozycji.

Paluszki serowe – przekąski do piwa na każdą okazję 

Chyba wszyscy uwielbiamy chrupiące przekąski do piwa. Takimi bez wątpienia są paluszki – my proponujemy jednak, aby zamiast decydować się na produkty sklepowe, przygotować własne paluszki w piekarniku. Przepis jest naprawdę bardzo prosty.

Do wykonania domowych paluszków potrzebne będzie 500 gram ciasta francuskiego, 100 gram sera żółtego oraz ostra lub łagodna papryka do smaku.

Deskę wysypujemy połową sera i rozkładamy na niej ciasto francuskie, na które wysypujemy pozostały ser. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 milimetrów. Kroimy w pół, a następnie każdą połówkę na paski o długości 10 milimetrów. Z takich pasków formujemy rurki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odpowiednią odległość, ponieważ będą rosły w trakcie pieczenia). Posypujemy papryką, ewentualnie innymi wybranymi przez nas przyprawami i zapiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 minut.

Krążki cebulowe – pyszne i chrupiące przekąski do piwa

Opisując najpopularniejsze przekąski do piwa, błędem byłoby nie wymienić w zestawieniu pysznych, cebulowych krążkow. Koszt ich wykonania nie jest wysoki, a ponieważ w naszym przepisie dodatkowo wykorzystujemy piwo, jeszcze lepiej uzupełnią one smak schłodzonego napoju.

Do przygotowania krążków cebulowych musimy przygotować: 4 duże cebule, szklankę mąki pszennej, szklankę piwa, jajko, olej do smażenia oraz wybrane przez siebie przyprawy – sól, pieprz, czy też ostrą lub słodką paprykę.

Pół szklanki piwa wlewamy do miski, w której następnie umieszczamy pokrojone w krążki cebule – powinny one leżakować w piwie przez co najmniej 40-50 minut. Resztę piwa mieszamy  z jajkiem, przyprawami oraz mąką, tak, aby uzyskać możliwie jak najbardziej gładką masę. Każdy krążek cebuli, który wcześniej leżakował w piwie, teraz obficie maczamy w przygotowanym cieście. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju, a następnie pozostawiamy gotowe krążki na ręczniku papierowym do odsączenia. 

Czytaj również:   Jaki jest skład piwa

Parówki w cieście – przekąski do piwa dla ciekawskich

Te nieco bardziej nietypowe przekąski do piwa czerpią inspirację z klasycznych hot dogów. Przepis na ich wykonanie jest prosty i błyskawiczny.

Potrzebne nam będzie 250 gram paróweczek koktajlowych, opakowanie ciasta francuskiego oraz żółtko.

Prace zaczynamy od posypania stolnicy mąką i rozwałkowania ciasta. Gdy już je rozwałkujemy, należy pokroić je w niewielkie paski (o długości około 15 centymetrów) i grubości około półtora centymetra. Tak przygotowanymi paskami delikatnie owijamy parówki. Wykonane przekąski maczamy w jajku roztrzepanym z odrobiną wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią przekąski do piwa. Zapiekamy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza,

Frytki – tradycyjne przekąski do piwa

Frytki to najprostsze i chyba najbardziej popularne przekąski do piwa. Słone i chrupiące frytki doskonale komponują się z jego smakiem, a ich przygotowanie to kwestia kilku minut. Mają także ten plus, że jeśli przygotujemy je w tradycyjny sposób (czyli smażąc), żmudne czyszczenie piekarnika okaże się zbędne. 

 Wszyscy chyba wiedzą, jak łatwe w przygotowaniu są tradycyjne frytki. Jeśli zaś taka przekąska znudzi się nam, zawsze możemy postawić na ich nieco bardziej alternatywne warianty. Frytki z batatów również będą doskonałym uzupełnieniem piwa, a osoby spragnione bardziej alternatywnych smaków i okazji do zaskoczenia znajomych, lub członków rodziny mogą zdecydować się na pochodzące z Wielkiej Brytanii frytki w occie.

Jak ułatwić sobie czyszczenie piekarnika?

Wiele przepisów na przekąski do piwa zakłada wykorzystanie piekarnika. Potrafi to być, bez wątpienia, bardzo żmudną i irytującą czynnością – zwłaszcza, jeśli musimy wyczyścić przypalenia (więcej o tym jak wyczyścić piekarnik przeczytasz tutaj: https://przewodnikpanidomu.pl/jak-wyczyscic-piekarnik/). Warto jednak wiedzieć, że możliwe jest znaczące ułatwienie i przyspieszenie tego zadania. Aby usprawnić czyszczenie piekarnika wystarczy jedynie, że do włączonego piekarnika o temperaturze ok 150 stopni Celsjusza wstawimy żaroodporne naczynko z gorącą wodą i pozostawimy w nim przez kilkanaście minut. Następnie wyjmujemy je i pozwalamy, aby wnętrze piekarnika ostygło. Para wodna skutecznie rozmiękczy nawet trudne zabrudzenia, co pozwoli na ich dużo szybsze usunięcie.

Podobne tematy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top