Niemcy bardzo poważnie traktują swoje piwo i stworzyli Reinheitsgebot (niemieckie prawo czystości piwa), które ogranicza składniki, jakich mogą używać piwowarzy. Obowiązuje ono od 1487 roku i pomogło zapewnić spójność niemieckiego piwa. Jeśli uwielbiasz konkretną markę, rozważ odwiedzenie jednego z tych browarów. Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś! Ale gdzie są najlepsze miejsca, by napić się dobrego niemieckiego piwa?
Estrella Damm
Inedit to luksusowy butelkowany lager warzony przez szefów kuchni El Bulli w Barcelonie. Powstaje z połączenia lagera i piwa pszenicznego, a w smaku zawiera kolendrę, skórkę pomarańczy i lukrecję. Estrella Damm to firma rodzinna. August Kuentzmann i Joseph Damm założyli browar w 1876 roku. Otworzyli browar i zaczęli warzyć własne piwo. Oprócz warzenia własnego piwa, importują je także do innych części świata, m.in. do Australii, na Cypr, do Grecji i na Ukrainę.
Ten barceloński browar stał się synonimem światowej klasy piwa, w tym 7,2-procentowego Damm Doble i lżejszego, 3,2-procentowego Damm Lemon. Estrella ma też bardziej ekskluzywne wersje piwa, w tym Estrella Inedit, które zostało stworzone przez Ferrana Adrię, szefa kuchni nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji El Bulli. Ten butelkowany lager to luksusowy lager na światowym poziomie.
Hoegaarden
W Belgii jest wiele wspaniałych piw, ale chyba żadne nie ma tak wyjątkowej historii jak Hoegaarden. To pszeniczne piwo ma długą i barwną historię, która rozpoczęła się w małej prowincji w średniowieczu. Od tego skromnego początku piwo to urosło do rangi jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie. W rzeczywistości Hoegaarden był znany jako oryginalne belgijskie piwo pszeniczne i przeszedł przez wszystkie rodzaje wzlotów i upadków. Browar zawdzięcza swój sukces prężnemu belgijskiemu duchowi.
W 1989 roku Celis sprzedał swoje udziały w browarze firmie AB InBev, która przejęła go w 1990 roku. Dziś Hoegaarden jest zarządzany i sprzedawany przez AB InBev. Choć ostatnie przejęcie w branży piwowarskiej sprawiło, że firma mniej specjalizuje się w piwie rzemieślniczym, browar nadal produkuje jedne z najlepszych piw na świecie. Jednak w Belgii nie brakuje wspaniałych piw.
Chimay
Klasztor jest domem dla jednych z najbardziej znanych piw na świecie, w tym kultowego klasyka Chimay. Piwa Chimay są warzone od 1862 roku, a zyski z nich są przeznaczane na wsparcie działalności klasztoru. Według legendy ojciec Theodore wyizolował szczep drożdży, który sprawia, że Chimay jest tak złożone. Ten szczep drożdży jest nieco ziemisty, dlatego niektóre starsze wersje Chimay smakują lepiej niż nowsze. Jest to jednak w dużej mierze nieprawda, ponieważ piwo produkowane obecnie ma o wiele więcej smaku i złożoności niż wcześniejsze wersje.
Piwa Chimay są znane na całym świecie i są produkowane przez mnichów trapistów. Piwa te są głębokie, odważne i owocowe. Ich aromaty i smaki przypominają różę, gałkę muszkatołową i tymianek. Piwa z Chimay są łatwo rozpoznawalne dzięki czerwonemu skrzatowi w kapturze na etykiecie. Chimay Grande Reserve to najmocniejsze piwo Chimay o mocy 9% ABV. Jego bogaty aromat i smak obejmuje ciemne owoce i przyprawy, a jego gładki finisz dobrze pasuje do słonych potraw i serów.
Kingfisher
Browar Kingfisher znajduje się w Mysore, w Bangalore, w Indiach. Od 1857 roku warzy piwo według tej samej receptury. Podstawowe składniki to woda, jęczmień słodowany, syrop glukozowy, pszenica torrefowana i chmiel. Dostępne są dwie główne odmiany: Kingfisher Premium i Kingfisher Strong. Obie zdobyły międzynarodowe uznanie. Oprócz mocnego naparu, każda z odmian zawiera kofeinę, taurynę, żeń-szeń i alkohol.
Najlepiej sprzedającym się piwem na świecie jest Snow Beer. Stanowi ono 5,4% światowego rynku, ale jest sprzedawane prawie wyłącznie w Chinach. Inne słynne piwa to Pilsner Urquell i Carlsberg. Carlsberg jest duńskim wynalazkiem i flagowym piwem piątej co do wielkości grupy browarów na świecie. Rząd laotański i Carlsberg są współwłaścicielami Beerlao, browaru, który twierdzi, że ma 99% udziałów w rynku.
Yebisu
Jedno z najpopularniejszych piw na świecie jest produkowane w Yebisu, mieście w północno-wschodniej Japonii. Nazwane na cześć boga szczęścia, piwo to jest popularnym wyborem na specjalne okazje. Ten długoletni browar znany jest z dużej zawartości słodu i koronkowej konsystencji. Jego unikalna mieszanka słodkich i gorzkich smaków przypomina niemieckie piwo, ale z japońskim akcentem.
Innym popularnym miejscem do odwiedzenia w Yebisu jest Muzeum Piwa Yebisu, muzeum wzniesione na miejscu starego browaru. Zwiedzający mogą oglądać eksponaty, w tym gigantyczną puszkę piwa, która ma sześć stóp wysokości. W muzeum znajduje się też ogródek piwny z tradycyjnym łukiem w stylu niemieckim i nowoczesnym szklanym wejściem. Wizyta w Yebisu to świetny sposób na poznanie tego znanego na całym świecie browaru.
Podobne tematy