Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie są rodzaje piwa, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiesz się tu o różnych stylach, składnikach i zawartości alkoholu w różnych rodzajach piwa. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz dobrze przygotowany, by wybrać najlepsze dla siebie. Poza tym, że będziesz wiedział, co lubisz w piwie, będziesz też wiedział, ile alkoholu zawiera i jaki ma smak.
Zapraszamy do lektury artykułu, który jest owocem naszego partnerstwa z spawanie.info.pl
Style
Historia piwa sięga starożytnej Mezopotamii. Tablica Alulu z miasta Ur jest przykładem rachunku za “najlepsze” piwo z 2050 roku p.n.e. W innych starożytnych tekstach ludzie rozróżniali dwa rodzaje piwa. W asyryjskim mieście Hattusa, Bedrich Hrozny przetłumaczył asyryjskie tablice kupieckie i znalazł aż 15 różnych stylów piwa.
Tradycyjne belgijskie piwa zawierają co najmniej 50 procent słodu pszenicznego. Ten styl piwa jest wysoko nasycony dwutlenkiem węgla, a po nalaniu jest zwykle palony. Ma drożdżowy posmak i charakterystycznie pełne odczucie w ustach. Powinno być to piwo klarowne i filtrowane. Często jest też zamglone, co jest akceptowalne dla tego stylu. Jednak zamglenie nie powinno być tak wyraźne, żeby nie dało się go odróżnić od piwa ciemnego.
Składniki
Piwo jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Jest najpopularniejszym napojem alkoholowym i trzecim najczęściej spożywanym napojem w ogóle. Składa się z czterech głównych składników: wody, jęczmienia, chmielu i drożdży. Zawartość alkoholu jest stosunkowo niska, co sprawia, że piwo jest bardzo zdrowym napojem, który można spożywać z umiarem. Zawiera też sporą ilość przeciwutleniaczy i jest naturalnie bogate w potas. Dowiedz się więcej o składnikach piwa i o tym, jak mogą być dla Ciebie korzystne.
Woda stanowi dziewięćdziesiąt procent piwa, co czyni ją najważniejszym składnikiem. Woda w ogromnym stopniu wpływa na smak piwa. Ponieważ woda jest wszędzie, może mieć różną zawartość minerałów i wpływać na końcowy produkt. Na szczęście woda jest stosunkowo powszechnym składnikiem piwa. Woda pomaga utrzymać spójność piwa w różnych partiach i regionach geograficznych. Poniżej wymieniono cztery główne składniki piwa. Są też inne składniki, w tym ziarna, chmiel i drożdże, które można dodać do twojego przepisu, by uczynić go bardziej aromatycznym i złożonym.
Zawartość alkoholu
Zawartość alkoholu w piwie jest ważnym czynnikiem przy wyborze napoju. Piwo ma wysoką zawartość alkoholu i niski poziom słodyczy, co czyni je doskonałym wyborem dla osób, które chcą wypić orzeźwiający napój. W Stanach Zjednoczonych cztery piwa jasne i sześć marek piwa pełnego stanowią większość sprzedawanego piwa, ale tylko sześć z nich jest oznaczonych zawartością alkoholu. Jednak zawartość alkoholu w piwie była często niejasna, zanim przeprowadzono testy.
Zawartość alkoholu w piwie jest wyrażana jako procent alkoholu zawartego w jednym napoju. Dwunastouncjowa szklanka piwa zawierająca 5% alkoholu zawiera 14 gramów alkoholu. Zawartość alkoholu w winie i destylowanych alkoholach jest zazwyczaj dużo wyższa niż w piwie. Jednak większość piw bezalkoholowych zawiera alkohol, a są też takie, które są wręcz bezalkoholowe. Niemniej jednak istnieją jeszcze gatunki piwa, które mają 0% alkoholu.
Kolor
Piwo może mieć różne kolory. W niektórych przypadkach pochodzą one z owoców, jak belgijski kriek czy framboise na bazie malin. Owoce te mają jaśniejsze odcienie, kiedy są dodawane w postaci soku, ale stopniowo matowieją, kiedy piwo dojrzewa w beczce. Powstałe w ten sposób piwo często ma brązowawy kolor. W tym artykule omówimy różne powody, dla których piwo ma taki kolor. Najpierw jednak przyjrzyjmy się najpopularniejszym rodzajom piwa.
Głównym źródłem koloru piwa są naturalnie występujące pigmenty w słodzie. Chmiel i jęczmień są używane w procesie warzenia piwa, ale mają niewielki wpływ na produkt końcowy. Zamiast tego kolor piwa zależy od długości fal światła pochłanianego lub odbijanego przez daną substancję. Piwo warzone z użyciem zwykłych słodów ma jasny słomkowy lub żółty odcień. W rezultacie ich kolor może się znacznie różnić.
Picie z jedzeniem
Alkohol jest bardzo łatwo wchłaniany przez jelito cienkie, gdy jest spożywany bez jedzenia. Jednak kiedy jedzenie jest obecne, picie alkoholu spowalnia jego wchłanianie przez jelito cienkie. Z tego powodu wiele osób może bezpiecznie wypić piwo lub wino do obiadu. W porównaniu ze standardową 5-uncjową szklanką piwa, kieliszek do wina może pomieścić do ośmiu uncji płynu. Kieliszek wina zawiera mniej więcej tyle samo alkoholu, co dwa standardowe drinki.
W Wielkiej Brytanii picie piwa do posiłków sięga czasów średniowiecza. Piwo było popularnym napojem podawanym w większości pubów i restauracji, a każdy browar produkował lunchowy i obiadowy stout, który towarzyszył każdemu posiłkowi. W przewodniku Baedekera po Londynie napisano, że piwo było napojem najczęściej pijanym w restauracjach. Obecnie większość pubów serwuje piwo, co czyni je najpopularniejszym napojem do obiadu. Jest jednak wiele innych rodzajów jedzenia, które dobrze komponują się z piwem.
Podobne tematy