Skład pierwiastkowy piwa zależy od składników użytych do jego produkcji, a także od procesu warzenia. Największy wpływ na zawartość minerałów w piwie mają chmiel i jęczmień słodowany, a także dodatki, takie jak ryż i inne zboża. Drożdże i sole są również obecne, ale ich udział jest minimalny. Oto główne składniki piwa:
Składniki piwa
Choć istnieje wiele rodzajów napojów alkoholowych, piwo jest chyba najbardziej znane. Jest najstarszym napojem alkoholowym na świecie i trzecim najpopularniejszym napojem na świecie. Poznaj wiele różnych rodzajów składników piwa i dowiedz się, które z nich składają się na pyszny kufel. Poniżej wymieniono najczęściej spotykane składniki piwa. Nie są one wymienione w konkretnej kolejności, ale są najważniejsze. Ta lista powinna być traktowana jako wskazówka, ale w żadnym wypadku nie jest wyczerpująca.
Chmiel
Najwcześniejsze wzmianki o stosowaniu chmielu w piwie pochodzą z XII wieku. W tym czasie mnisi w Niemczech zaczęli dodawać chmiel do piwa, a w XIV wieku stał się on głównym składnikiem piwa gruit. W północnej Europie chmiel pochodził głównie z rośliny Myrica gale L., znanej też jako mirt błotny. Produkcja piwa gwałtownie wzrosła, a browarnicy zaczęli eksportować swoje produkty na cały świat.
Jęczmień słodowany
Proces fermentacji piwa wymaga specyficznego szczepu drożdży, a jęczmień jest ważną częścią receptury. Choć jęczmień słodowany jest głównym źródłem cukrów fermentujących, można też używać jęczmienia niesłodowanego. Podstawową różnicą między nimi jest ilość suszenia. Piwa jasne wymagają takiej samej ilości suszenia, podczas gdy lagery wymagają wyższego poziomu. Oprócz jęczmienia do receptur piwnych można dodać inne składniki, ale to słodowany jęczmień jest kluczem do ich smaku.
Drożdże
Na skład piwa składają się setki związków organicznych produkowanych przez drożdże. Związki te są odpowiedzialne za najbardziej charakterystyczne cechy smakowe i zapachowe piwa. Poza tym drożdże wytwarzają też wiele innych produktów ubocznych. Do związków tych należą wyższe alkohole, diketony wicynalne i estry. Proces fermentacji pozwala drożdżom wytwarzać różne produkty uboczne w zależności od temperatury, szybkości rozrostu i napowietrzania.
Cukry
Badanie wykazało, że cukry obecne w piwie można oszacować na podstawie zawartości próbek półpłynnych. Cukry zawarte w piwie mogą być użyte do oszacowania mechanizmów przemian zachodzących w procesie warzenia piwa. Cukry w piwie zostały wykryte prostą metodą PAD, która nie wymagała żadnej skomplikowanej obróbki wstępnej. Granice wykrywalności cukrów wahały się od trzynastu do 88 pg. Zaproponowana metoda może być zastosowana do wykrywania 11 cukrów w próbkach piwa i brzeczki.
Minerały
Zawartość minerałów w piwie jest przedmiotem troski konsumentów dbających o zdrowie. Piwo zawiera kilka podstawowych jonów, w tym wapń, potas, fosfor i magnez. Skład mineralny wody różni się w zależności od regionu i zależy od składu chemicznego lokalnych materiałów. Oprócz słodu woda zawiera też znaczące ilości innych pierwiastków, w tym sodu, siarki i boru. Jednak na etykiecie piwa nie ma informacji o ilości tych minerałów w jednym napoju.
Witaminy
Czy wiesz, że piwo zawiera różne witaminy? Wiele różnych rodzajów piwa zawiera duże ilości witamin z grupy B, a także fosfor i magnez. W zależności od rodzaju piwa może ono zawierać od 5 do 10% dziennej wartości tego pierwiastka. Witaminy te są niezbędnymi, rozpuszczalnymi w wodzie składnikami odżywczymi, które muszą być codziennie uzupełniane. Piwo zawiera około 205 kalorii na 12-uncjową puszkę. Ale czy wiesz, ile witamin znajduje się w jednej puszce? Oto najczęściej spotykane ich ilości i jak mogą wpłynąć na twoje zdrowie.
Błonnik
Picie piwa z umiarem może obniżyć ryzyko chorób serca, poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi, wzmocnić kości i obniżyć ryzyko demencji. Jednak nadmierne spożycie piwa może przynieść odwrotne skutki. Alkohol ma dużo kalorii i niewiele wartości odżywczych. Błonnik może pomóc ci uniknąć tych negatywnych skutków zdrowotnych, ale powinieneś pić z umiarem. Mimo tych pozytywnych korzyści piwo nie jest dobrym wyborem dla wszystkich. Jest wiele innych napojów, które możesz pić, w tym wino, które nie zawiera dużej ilości błonnika.
Polifenole
Polifenole chmielowe i alfa-kwasy przyczyniają się do aktywności antyoksydacyjnej piwa. Polifenole chmielowe zawierają aldehydy i nienasycone karbonyle, które mają właściwości antyoksydacyjne. Aromatyczne odmiany chmielu mają wysoki stosunek polifenoli do alfa-kwasów i mają duży wpływ na starzenie sensoryczne. W pilotażowych eksperymentach pięć odmian chmielu połączono z ekstraktem CO2, by poprawić stabilność smaku 12% jasnego piwa typu lager.
Wpływ procesu nalewania
Jest wiele zmiennych, które wpływają na kolor piwa. Temperatura i ciśnienie powierzchniowe są ważnymi czynnikami, które określają, ile gazu może wchłonąć piwo. W niższych temperaturach azot rozpuszczony w wodzie wytwarza mnóstwo małych bąbelków, które tworzą stabilną piankę. Po przelaniu do szklanki z wyrzeźbionym wzorem bąbelki mają tendencję do przyklejania się do rzeźby. Gdy piwo stygnie, wyporne bąbelki przemieszczają się na górę szklanki, tworząc pianę.
Podobne tematy