Jest kilka korzyści z zastosowania piwa w przepisie na ciasto. Gazowane piwo dostarcza powietrza, które pomaga wypiekom urosnąć i uzyskać miękki miękisz. Piwo ma różnorodne smaki i w wielu przepisach może zastąpić płyn. Piwo typu Stout jest popularnym wyborem do ciast, ponieważ dobrze łączy się z czekoladą i kawą. Brązowy cukier łagodzi gorycz i sprawia, że ciasto jest mniej podobne do piwa typu stout.
Ten artykuł jest owocem współpracy naszej redakcji z portalem internetowym freis.pl
Stouty i portery to najlepsze piwa na torty piwne
Portery i stouty to najczęściej stosowane piwa na torty piwne. Mają niesamowicie ciemny kolor i bogaty smak, który wspaniale łączy się z czekoladą i kawą. Stouty mają znacznie wyższą zawartość alkoholu, co czyni je idealnym wyborem do łączenia z najbogatszymi deserami. Portery również można stosować jako substytut, chociaż mają one tendencję do lepszego łączenia się ze stoutami.
Chociaż nie są spokrewnione, stouty i portery są podobne w smaku i stylu. Portery, które również są popularne, są właściwie potomkami porterów, a ich najwcześniejsze formy nazywano porterami. Powstały one w wyniku majstrowania przy recepturach porterów. W końcu rozwinęły swoją własną klasyfikację. Oto pięć najlepszych piw do ciast piwnych. Wszystkie te piwa dobrze sprawdzą się w torcie piwnym.
Stouty nadają piwu nuty kakao i kawy
Oatmeal stout to klasyk. Nadają ciastu piwnemu bogatą, aksamitną konsystencję i nutę słodyczy. Płatki owsiane są zbożem używanym do warzenia piwa, ale stouty często zawierają żyto, przyprawę o dymnym podtekście. Jeśli nie chcą Państwo mocnego smaku kawy, można użyć mniej gorzkiego stoutu.
Stout może nadać ciastu piwnemu smak kawy i kakao. Ostry wydźwięk kawy i kakao sprawia, że są one idealnym dodatkiem do deserów. Jednak w przepisach na dania pikantne ważne jest, aby zrównoważyć gorycz stoutu słodyczą. A to dlatego, że stout ma tendencję do nadawania wypiekom bardziej wilgotnej konsystencji niż inne rodzaje piwa. Stout ma również charakterystyczny smak, ale jego palony aromat jest równoważony przez gorycz chmielu, który jest powszechnym składnikiem w produkcji piwa.
Oprócz nadania wypiekom delikatnej miękkości, piwo dodaje aromat kakao i kawy. Portery bardziej skłaniają się ku smakom kakao i kawy, podczas gdy stouty nadają bardziej gorzkie nuty kawowe. Oba rodzaje piwa nadają ciastu wilgotność i są doskonałym substytutem płynu w niektórych przepisach. Proszę jednak uważać przy łączeniu stoutu i czekolady: gorzki stout może nie być smaczny w produkcie końcowym.
Stout podnosi i zmiękcza wypieki
Niezależnie od tego, czy lubią Państwo pić piwo typu stout, czy piec z nim, pieczenie z nim doda przepisom smaku. Drożdże i dwutlenek węgla w piwie dodają ciastom, które są z nim pieczone, dodatkowej siły, co w efekcie daje lżejszą, bardziej puszystą konsystencję. Jeżeli chcą Państwo stworzyć doskonały deser, pieczenie z dodatkiem stoutu jest świetnym wyborem. Jednak przed użyciem stoutu do wypieków należy sprawdzić, jakie rodzaje wypieków będą najbardziej odpowiednie.
Ciemny smak stouta sprawia, że jest on doskonałym składnikiem duszonych dań mięsnych. Dodają one również pikanterii i wilgoci wypiekom i mogą być wykorzystane do ożywienia płaskiego piwa. Dynia w przepisach z dynią ma właściwości nawilżające i odżywcze. Dynię można kupić w postaci konserwowej lub w postaci puree. Można ją wykorzystać do szybkich chlebów, muffinów i innych wypieków. Dynia pomoże dodać wilgoci i aromatu do Państwa wypieków i sprawi, że będą one lepiej smakować.
Stouty są łatwe do zrobienia
Jeżeli uwielbiają Państwo piwo stout, mogą Państwo zrobić z niego pyszne ciasto. Piwo stout jest palone, co nadaje mu głęboki, bogaty kolor i charakterystyczny smak. Jednym z najbardziej znanych stoutów jest Guinness, który jest słodki, wytrawny i gorzki. Jeżeli chcą Państwo zrobić ciasto piwne ze stoutu, należy wybrać odmianę, która nie jest gorzka i nie smakuje jak alkohol.
Czekoladowe ciasto piwne najlepiej zrobić z Boatswain Chocolate Stout, który zawiera kakao, które dodaje bogatej nuty czekoladowej piwa. Równie dobrze sprawdzi się jednak stout czekoladowy. Do tego przepisu trzeba zmieszać mąkę i sodę oczyszczoną. Połączyć je i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Dodać resztę suchych składników, a następnie wmieszać stout i mieszankę kwaśnej śmietany. W ten sposób otrzymają Państwo ciasto, które jest wilgotne i czekoladowe!
Podobne tematy